Pravljenje sušija kod kuće može biti zabavno i zadovoljavajuće. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da napravite sushi korak po korak.
Osnovni sastojci
- Pirinač za suši
Specijalni kratak zrno pirinač je ključan za pripremu sušija. Pirinač treba isprati dok voda ne postane bistra, a zatim ga kuvati. Kada je kuvan, pirinač se začinjava mešavinom sirćeta, šećera i soli dok je još topao. Ovo daje pirinču karakterističan ukus i teksturu.
Riba
Sveža tuna, losos ili dimljena riba su najčešći izbori za suši. Važno je koristiti najkvalitetniju ribu koja je sigurna za konzumaciju sirova. Ako niste sigurni u svežinu ribe, možete koristiti dimljenu ribu ili morske plodove.Povrće
Avokado, krastavac, mrkva i daikon (japanska rotkvica) su popularni izbori. Povrće treba seći na tanke trake kako bi se lako moglo urolati u suši.Nori alge
Tanke, sušene alge koriste se za motanje sušija. Nori alge dolaze u listovima i treba ih držati na suvom mestu do upotrebe.Dodaci
Soja sos, wasabi i ukiseljeni đumbir su nezaobilazni dodatci za suši. Soja sos se koristi za umakanje sušija, wasabi dodaje pikantnost, a ukiseljeni đumbir se koristi za osvežavanje nepca između različitih vrsta sušija.
Oprema potrebna za pripremu
- Bambusova prostirka za motanje
Bambusova prostirka (makisu) koristi se za ravnomerno motanje sušija. Prostirka se obično oblaže plastičnom folijom radi lakšeg čišćenja i sprečavanja lepljenja pirinča. - Oštar nož
Dobar, oštar nož je ključan za precizno sečenje ribe i rolnica. Nož treba biti dovoljno oštar da reže kroz ribu i pirinač bez drobljenja. - Činije za pirinač i vodu
Činije za pripremu i mešanje pirinča, kao i za držanje vode kako biste mogli da vlažite ruke prilikom oblikovanja pirinča.
Ostavite komentar